Muzička akademija

Muzička akademija

MUZA

Muzička akademija

Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu najstarija je
i najveća visokoškolska glazbena ustanova u Republici
Hrvatskoj. Diplomanti Muzičke akademije svojim su
djelovanjem u domovini i svijetu pronijeli i potvrdili njezin
ugled i visoku razinu izvrsnosti glazbenog obrazovanja
kojeg su na njoj stekli.

Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu najstarija je i najveća visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj. Diplomanti Muzičke akademije svojim su djelovanjem u domovini i svijetu pronijeli i potvrdili njezin ugled i visoku razinu izvrsnosti glazbenog obrazovanja kojeg su na njoj stekli. Kao glazbenici, pedagozi ili kulturni djelatnici oni i danas svojim radom njeguju i razvijaju glazbenu tradiciju i pridonose stvaranju općeg kulturnog dobra.

 

Brojni svjetski priznati umjetnici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Povijest Muzičke akademije seže daleko u prošlost. Ona je izravni nasljednik muzičke škole Hrvatskoga glazbenog zavoda koja je s radom počela 16. veljače 1829. U drugoj polovici 19. stoljeća škola se profesionalizira, dobiva državnu subvenciju i proširuje svoju djelatnost, a 1876. seli se u novu zgradu u Gundulićevoj ulici. Na prijelazu u 20. stoljeće škola je prerasla u konzervatorij, a 1922. preimenovana je u Kraljevsku muzičku akademiju. Poslije Drugog svjetskog rata akademija postaje visokoškolska ustanova, a od 1979. članica je zagrebačkog Sveučilišta.

 

Društvene i političke promjene koje su se događale na ovim prostorima usko su vezane uz povijest Muzičke akademije, a u 21. stoljeće ona je zakoračila s novim europskim smjernicama nastavne kvalitete i obrazovanja po bolonjskim načelima. Redoviti studij završava s titulom Magistra muzike, a prethodi mu prvostupanjska diploma (baccalaureus/baccalaurea). Studentima se nakon završetka redovnog studija nudi mogućnost usavršavanja te specijalističkih i doktorskih studija.

Trenutačno na Muzičkoj akademiji oko 150 profesora podučava više od 500 studenata a nastava je organizirana na osam odsjeka;

  • I. Odsjek za kompoziciju i glazbenu teoriju
  • II. Odsjek za muzikologiju
  • III. Odsjek za dirigiranje, harfu i udaraljke
  • IV. Odsjek za pjevanje
  • V. Odsjek za klavir, čembalo i orgulje
  • VI. Odsjek za gudačke instrumente i gitaru
  • VII. Odsjek za puhačke instrumente
  • VIII. Odsjek za glazbenu kulturu.

Visoka razina izvrsnosti i kvalitete obrazovanja na Muzičkoj akademiji može se čuti na gotovo 300 koncerata, produkcija i priredbi koje se tijekom akademske godine održe u njezinim prostorima i koncertnim dvoranama grada Zagreba. Posebno treba istaknuti dva velika koncerta koja Muzička akademija priređuje u sklopu Akademskog ciklusa u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a tu su i ciklusi koncerata Virtuoso, Timbar, Mladi za mlade, te vlastite zborske i operne produkcije.
Studenti Muzičke akademije sudjeluju kao solisti na koncertima Zagrebačke filharmonije, a nerijetko su nosioci uloga opernih predstava u HNK diljem Hrvatske. Pored simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije, još dva studentska ansambla djeluju s dugogodišnjim kontinuitetom i bilježe zapažene nastupe po svijetu: udaraljkaški ansambl biNg - bang i čelistički ansambl Cellomania.

Osim što nudi najraznovrsniju glazbenu naobrazbu u zemlji, Muzička akademija aktivno sudjeluje u društvenom životu grada Zagreba i pridonosi stvaranju njegovog prepoznatljivog identiteta kulturnog središta Republike Hrvatske.  Zagreb je grad bogate srednjoeuropske kulturne tradicije i svojim sadržajima i institucijama oduvijek je poticao stvaranje intelektualne i kulturne elite koja ga je oblikovala u ono što i danas jest; otvorena, pulsirajuća metropola, atraktivna za studij i život po mjeri čovjeka. Grad Zagreb znao je prepoznati važnost i ulogu Muzičke akademije u javnom životu, te joj je na stoljetno korištenje dodijelio bivšu zgradu Ferimporta na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru grada. Tu će uskoro nastati nova, moderna zgrada Muzičke akademije koja će budućim mladim naraštajima omogućiti još kvalitetnije školovanje i postati dom glazbe za treće tisućljeće.